Ajoneuvon tuulilasi suojaa monelta asialta, kuten tuulelta, kylmältä, auringolta, hyönteisiltä ja jopa kiviltä. Tästä syystä tuulilasin on oltava aina hyvässä kunnossa. Vanhuuttaan kulunut, halkeillut tai säröinen tuulilasi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä, sillä se voi rikkoontua helposti. Tällöin tuulilasi on syytä vaihtaa.

Miten toimitaan

Jos tuulilasin kunto epäilyttää, sen voi arvioida joko itse tai antaa ammattilaisen tehtäväksi. Mikäli lasissa on kiveniskemä, sen koko kertoo paljon. Jos särö on laajempi kuin kahden eurosentin kolikko, se tulee ehdottomasti korjata nopeasti. Voi olla, että paikkaus riittää, mutta usein laajemmalle levinnyt halkeama vaatii koko tuulilasin vaihtamisen.

Oli särö pieni taikka suuri, se on ensin syytä teipata kirkkaalla teipillä, jotta se ei pääse laajenemaan. Ihan pienen särön paikkaaminen sujuu paikallisesti ja nopeastikin läheisessä autolasien korjauspisteessä. Mikäli korjauspisteessä kuitenkin arvioidaan, että särö tai halkeama on liian suuri tai hankala paikattavaksi tai paikkaus aiheuttaa näkyvyyden heikkenemistä tai tuulilasin kantavuus on heikentynyt, on syytä suorittaa tuulilasin vaihto.

Vakuutus

Viimeistään tässä vaiheessa auton omistaja tulee tarkistaneeksi auton vakuutuspapereista, korvaako vakuutus lasinvaihtoa. Mikäli autoilijalla sattuu olemaan tuulilasivakuutus, hän saa korvauksen lasin korjaukseen tai vaihtoon vakuutuksesta.

Toki vakuutukseen vaikuttaa myös tapa, jolla lasi on rikkoontunut. Jos sen on aiheuttanut toinen tielläliikkuja, asia on aina tutkittava. Mikäli lasi on kulunut vanhuuttaan tai kiveniskemästä eikä erillistä lasivakuutusta ole, niin laskun hinnaksi muodostuu omavastuuosuus loppusummasta, joka määräytyy normaalin autovakuutuksen mukaan.

Lasin vaihto

Koska tuulilasi on yksi auton kantavista rakenteista, sen vaihto tulee aina antaa ammattilaisen suoritettavaksi. Kun koko tuulilasin vaihto on edessä, tulee tätä varten tehdä ajanvaraus autolasiliikkeeseen. On viisasta varata aika heti aamusta, niin auton nouto voi onnistua vielä samana päivänä.

Lasin vaihtamisen hinta riippuu tuulilasin laadusta ja automerkistä. Hintahaitari on muutamasta satasesta aina tuhanteen euroon. Omavastuuosuus silloin, kun ei ole kysymyksessä itse aiheutettu onnettomuus, on tavallisesti muutamia satoja euroja.

Tuulilasin kuntoon voi itsekin vaikuttaa. Kannattaa vaihtaa lasinpyyhkijät jos niissä on kulumisen merkkejä. Tällöin ne eivät naarmuta tuulilasia suotta. Talvisaikaan kannattaa olla huolellinen jääravan kanssa, ettei epähuomiossa vahingoita sillä lasia.  

jaa